Categorieën
Hardware reparatie

DeLonghi Perfecta Cappuccino (volautomaat)

Deze DeLonghi volautomaat stond al een tijdje stil na ruim 23.000 keer koffie te hebben gezet. Nadat deze aan ons gegeven werd, zijn wij de machine gaan testen. Er kwam constant een foutmelding nadat de machine 1x had doorgespoeld. De foutmelding was een algemene foutmelding dat de koffie wellicht te fijn gemalen was. De melding kwam alleen ook als er op heet water geklikt werd.

De eerste ingeving, onderbouwd door de ervaring van de vorige eigenaar, was dat de machine ontkalkt moest worden. Dit hebben we geprobeerd, maar bleek niet te werken.
We hebben de machine opengehaald, om te kijken of we teveel kalk in de leidingen konden vinden. Dit zou kunnen verklaren waarom het onkalkings-middel niet meer door de leidingen kwam. De leidingen die in het zicht waren, zagen er echter prima uit.
We zijn nu onderdeel voor onderdeel gaan testen wat nog wel en niet werkte. Hierdoor kwamen we erachter dat de waterpomp niet vereiste druk kon leveren. Buiten de machine deed hij het prima, maar in de machine werkte hij niet goed.

Nadat we een nieuwe waterpomp in de koffiemachine hadden gezet (€50,=), bleek het eerste probleem opgelost; Er kwam weer heet water uit de machine.

We hebben de koffiezet functie kort getest. Alle systemen; de zetgroep, stoomfunctie, heet water functie, het maalwerk en het melkschuimsysteem, leken nog goed te werken.

Aangezien de machine de nodige tijd niet meer gebruikt was, zijn wij het nodige onderhoud gaan plegen. Dit omvatte een reiniging van de melkcontainer, het schoonmaken van het maalwerk, het schoonmaken van de zetgroep en het vervangen van de o-ringen die om de piston in de zetgroep zaten. We hebben de benodigde onderdelen ingevet met siliconenvet om het geheel weer soepel te laten werken. Hierna zijn we de koffiezet functie van het apparaat opnieuw gaan testen. Alles werkte weer soepel en de machine zette weer perfecte cappuccino’s, espresso’s en lungo’s. Als laatste ‘finishing touch’ hebben de koffie-uitloop vervangen door een nieuw exemplaar en een nieuwe aan-uit knop op de printplaat gesoldeerd.

De machine heeft een plek in mijn woning gekregen en zal hopelijk nog veel koffie gaan zetten!

Opnieuw een voorbeeld van een machine die met de nodige inzet en een relatief kleine investering een mooi tweede leven heeft gekregen!