Categorieën
Hardware reparatie

Reparatie Inventum koffiezetapparaat

Deze Inventum Cafe Invento werkte niet meer. We hebben aangeboden om er eerst nog even naar te kijken, voordat hij weggegeven zou worden.
De machine warmde het water nog wel op, maar ging uit zodra er op de knop voor 1 of 2 kopjes gedrukt werd. Na enige uitzoekwerk bleek dat de condensatoren (geel) vaak stuk gaan bij Philips Senseo machines. Dit probleem bleek ook het geval te zijn bij dit koffiezetapparaat. De kosten voor deze twee nieuwe condensatoren vielen mee en na deze geïnstalleerd te hebben was de machine gerepareerd.

Conclusie: Gooi niet direct je apparaten weg als ze het niet doen. Soms is er maar een kleine reparatie nodig om ze weer te laten werken.

Categorieën
Hardware reparatie

Vervanging maalwerk Philips koffiezetapparaat.

Het maalwerk van het koffiezetapparaat ( KRUPS ) was defect en moest vervangen worden. Een nieuw maalwerk was geen goedkope optie. Na wat gezocht te hebben op internet kon een tweedehands KRUPS apparaat (minder luxe variant) aangeschaft worden, welke dezelfde onderdelen bevatte. Dit apparaat was, volgens de aanbieder, nog amper gebruikt. Het maalwerk van de minder luxe versie is overgezet naar de luxere en daarbij is direct het koffiezetapparaat van binnen schoongemaakt. Daarna werkte het koffiezetapparaat weer als vanouds.

Categorieën
Hardware reparatie

Sneller maken van laptop

Deze laptop startte steeds trager op en de eigenaar stond op het punt om een nieuwe laptop aan te schaffen. Ons werd gevraagd om een goede aanbeveling te doen, maar wij hebben eerst naar de prestaties van de ‘oude’ laptop gekeken. Het bleek dat de processor, het geheugen en de grafische kaart nog een 7.0 en een 6.7 als score kregen. Het trage opstarten van de laptop werd dus niet door deze onderdelen veroorzaakt. De laptop was langzaam door een verouderde harde schijf. Het besturingssysteem was na vele updates ook zwaarder geworden voor de harde schijf. Tijdens het onderzoek bleek er in deze laptop ruimte te zijn voor een tweede harde schijf. We hebben er een SSD (sneller type harde schijf) bij geplaatst, waar het besturingssysteem op gezet is. De ‘oude’ harde schijf is ingericht als data-schijf. Na deze reparatie heeft de laptop nog ruim twee jaar goed gefunctioneerd.

Conclusie: Deze laptop was bijna vervangen door een nieuwe, terwijl hij met een ander type harde schijf (SSD) weer prima presteert.

Categorieën
Software reparatie

Windows start niet op

Op het moment dat je je laptop het hardst nodig hebt, besluit hij ineens niet meer op te starten. De gebruiker van deze computer kon er niks meer mee beginnen. De herstelfunctie van Windows was niet in staat het systeem te herstellen. Gelukkig konden de bestanden van de harde schijf worden afgehaald en kon daarna, na overleg met de eigenaar van de computer, Windows weer opnieuw worden geïnstalleerd. Dit is vaak de beste oplossing als een systeem niet meer stabiel is. De computer kon, na de nieuwe installatie, weer zonder problemen worden opgestart en gebruikt.

Categorieën
Software reparatie

Verwijdering Malware

Er werd een laptop aangeboden waarop, bij gebruik van de browser, constant vervelende toolbars, pop-up vensters en gewijzigde startpagina’s verschenen.
Er bleek al veel ‘malware’ op deze laptop te staan, welke met de juiste programma’s kon worden weggehaald. Na meerdere keren opnieuw opstarten, opnieuw scannen en opnieuw verwijderen van de malware, zijn uiteindelijk alle problemen opgelost en kon er weer veilig gebruik gemaakt worden van de browser.

Categorieën
Hardware reparatie

Reparatie van een JVC 5.1 surround set.

Deze JVC 5.1 surround set werd aangeboden, aangezien hij niet meer functioneerde. Allereerst is gekeken wat bij de surround set nog wel werkte. Daaruit bleek hij nog gewoon aan te gaan en de DVD die er in zat af te spelen. De DVD was erin blijven zitten doordat de DVD-lade niet meer open kon. Aangezien het de bedoeling was om de surround set aan te sluiten op een laptop, is besloten om de DVD-lade eruit te halen in plaats van te repareren. Daarna werd een tweede probleem duidelijk. Er werd geen surround geluid afgespeeld. Alleen de voorste twee luidsprekers werkten. Na enkele onderdelen getest te hebben, bleek dat de zilverkleurige platte kabel (flat cable) niet meer goed contact maakte. Door een stukje van de kabel af te knippen, de contacten weer netjes zichtbaar te maken en de kabel weer in de connector te doen werkte hij weer volledig met alle luidsprekers.

Conclusie: Door middel van een kleine reparatie was het mogelijk om nog lang te kunnen genieten van deze set, die anders weggegooid zou zijn.